Vi har alle opplevd det; presentasjonen der taleren griper tak i oss nesten før han/hun begynner. Der magien starter allerede før første ord er sagt.
Noen er rett og slett de fødte formidlere og skaper disse opplevelsene uten å tenke over det, men håpet er ikke ute for oss dødelige heller. Magi kan trenes.
Hva skjer
Hva gjør så disse formidlingens mestere? Dersom du er så heldig å få studere flere slike øyeblikk, skapt av strålende presentatører, vil du kunne gjenkjenne noen enkle elementer. De ser ut til å være raskere til stede i formidlingen sin enn det mange andre er. De fomler ikke i åpningen. Blikket virker trygt. De har det vi kan kalle en tydelig retning i både kropp og ord.
Selvsagt er det helheten som skaper opplevelsen, men for å finne ut hva som skjer og for at du og jeg lettere skal kunne skape vår egen magi deler vi disse åpningene først opp i små deler, for til slutt å sette dem sammen.
Hva kan du gjøre
Forut for presentasjonen er det selvsagt essensielt at du vet hva du skal si, at du har beregnet ditt publikum, kjenner settingen osv. Men har du i tillegg gjort deg kjent med lokalet du skal snakke i?
Enkle forberedelser som å ha stått der du skal presentere og kjent på akustikk, lys, luft og avstander gjør deg tryggere og mer treffsikker.
Be om ekstra sett av alt fra tusjer og flipoverark til myggbatterier, da vet du at du har kontroll selv om teknisk ansvarlig tilfeldigvis er ute akkurat når du trenger bistand.
Bruker du PowerPoint, ta med deg presentasjonen på egen minnepenn, på egen maskin og send den gjerne til teknisk ansvarlige i forkant. Sjekk om den virker før du går på.
Selv om du har full kontroll på det du skal snakke om, kan det være en god ide å skrive en kort og treffende innledning som du pugger utenat. Pugg grundig. Det behøver ikke være mange setningene, men de bør være fokuserte og tydelige. Disse få setningene kan legge et fantastisk godt grunnlag for hele presentasjonen. Si innledningen høyt for deg selv mens du øver. Ligger ordene godt i munnen din? Finn ord og setninger som ligger godt og blir myke, harde eller spretne - alt etter hva du ønsker skal oppfattes. Her er det mye å hente i detaljene. Det utgjør til og med en forskjell om du har konsonant eller vokal som første lyd. Det er lite rett og galt her, men det gir ulike effekter. Test det ut og se om du foretrekker det ene eller det andre.
Før du går på
Varm opp. Få av oss kaster oss ut i en håndballkamp, sprintkonkurranse eller andre idrettsutfoldelser uten å varme opp. Oppvarming øker blodgjennomstrømningen og setter muskler og ledd istand til å yte mer med mindre risiko for skader. Det finnes mange gode øvelser for kropp og stemme, for stemmen er også en muskel og jo bedre oppvarming du gir den jo bedre yter den.
Få igang artikulasjonen. Rull tunge, strekk lepper og skjær grimaser. Det gjør det lettere å høre ordene du sier selv når du snakker raskt, og er musklene i ansiktet varme blir ansiktsuttrykkene dine større og tydeligere.
Og visste du ikke fra før at pusten din, heretter bare omtalt som magen for enkelthets skyld, betyr mye for uttrykket er det bare å huske det for fremtiden. Senteret for alle følelsesuttrykk sitter i magen, og jo mer du har den med deg og kontrollerer den jo mer klarer du få frem følelsene i uttrykket ditt.
Når du er der
Alt dette kan du øve på i forkant, få det automatisert, men når du først er der og skal holde den vinnende presentasjonen din skal du glemme alt dette. Da skal det ikke være noe teknikk som forstyrrer deg. Da skal du bare være der og være den du skal være.
Men én ting kan du tenke på rett før du går på. Om du sitter på en stol og venter på tur, om du står i kulissene, om du allerede står på plassen din og venter på at tiden skal være inne, vit at publikum ser deg før du begynner. Derfor begynner du allerede der. Vær bevisst og vær klar. Og når du så skal begynne, benytt enhver anledning til å komme igang. Ta et Obamahopp opp på scenen, "smell" til med magen før du begynner, gå et ekstra skritt fram og ta et blikk ut mot publikum før du starter. Tør å stå i pausen før du med fynd og klem fremfører din innpuggede innledning. Da er du et par skritt nærmere magien.
Vi er ikke på jakt etter det perfekte, det perfekte er ofte glatt og kjedelig. Vi jakter på den beste deg med din personlighet og ditt uttrykk, men med litt fokus og trening kan vi luke vekk det som forstyrrer budskapet og øke det som forsterker.
Det dreier seg om bevisstgjøring, trening og en liten dose mot.
Lykke til!
コメント